Η Εστιασμένη Προσοχή

Ένας επιστήμονας στην Ιαπωνία ο δρ. Μασάρου Εμότο έκανε ένα πείραμα με δυο σταγόνες νερού από ένα ποτήρι. Τις έβαλε σε χωριστές διαφάνειες. Έβαλε μια μπροστά του και συγκεντρώθηκε κάνοντας μια προσευχή. Την άλλη δεν την πείραξε. Εξετάζοντας στη συνέχεια τις δυο διαφάνειες σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο είδε πως εκείνη πάνω από την οποία είχε προσευχηθεί είχε αλλάξει μοριακά σε σχέση με την άλλη σε εντυπωσιακό βαθμό. Είδα φωτογραφίες των δυο σταγόνων. Η μια ήταν τόσο σύνθετη και αρμονική ενώ η άλλη εντελώς απλοϊκή ως σχήματα.

Από παλιά ακούγεται πως η παρατήρηση ενός αντικειμένου το μεταβάλλει σε κάποιο βαθμό. Σκεφτείτε τώρα τι αλλαγές θα μπορούσαμε να επιφέρουμε στον κόσμο μας αν φροντίζαμε, συνειδητά, να είναι οι σκέψεις μας θετικές. Στην πραγματικότητα χαρτογραφούμε την εξέλιξή μας με βάση τις σκέψεις που κάνουμε.

Όμως διαλέγουμε σε μεγάλο βαθμό ένα μάλλον αρνητικό υπόστρωμα, ή πλαίσιο, στις σκέψεις.

Και ο νους λειτουργεί ως εξής: Όσο περισσότερο εστιάζουμε την προσοχή μας (με τις σκέψεις) σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, τόσο θα παραμένουμε ‘κολλημένοι’ σε αυτό το πλαίσιο, υποστηριζόμενοι σθεναρά από τον εγκέφαλο, ο οποίος, πολύ απλά θα ενισχύει εκείνη τη λειτουργία στην οποία είμαστε περισσότερο εστιασμένοι.

Αν φέρετε μια άσχημη ανάμνηση στο προσκήνιο, κατά μαγικό τρόπο φαίνεται να ζωντανεύει μπροστά σας μια σκηνή από το παρελθόν. Κατά παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και οι ‘αναμνήσεις’ από το μέλλον.  Παρόλο που δεν υπάρχει πραγματικό γεγονός, π.χ. δεν έχει έρθει ακόμα ο λογαριασμός της ΔΕΗ, εμείς αγχωνόμαστε για τα χρήματα που θα πρέπει να έχουμε. Προσέξτε, δεν λέω πως δεν πρέπει να σκεφτούμε και να φροντίσουμε να έχουμε τα χρήματα. Είναι και η καθημερινότητα με τα δικά της θέματα, οι σχέσεις μας με το περιβάλλον και τον εαυτό μας, η κούραση και πάει λέγοντας.

Άλλο παράδειγμα, σε περίπτωση που δεν έχετε αγχωθεί αρκετά με όσα ήδη έχω πει δηλαδή:

Η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας και το περιβάλλον στηρίζεται σε ένα σύνολο πεποιθήσεων, που έχουν ‘σφραγίσει’ τον τρόπο που βλέπετε. Υπόψιν ότι οι περισσότερες από αυτές είναι εμβόλιμες, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί στο νοητικό μας αρχείο από τους γονείς, τους δασκάλους και γενικότερα από το πολιτιστικό μας περιβάλλον. Και ό,τι δεν έχουμε πάρει έτοιμο, το δημιουργούμε καθ’οδό, πάντα όμως με βάση το αρχικό πρόγραμμα. Και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας.

(Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα τυποποιημένα, κλισέ που χρησιμοποιούμε προκειμένου να ανήκουμε στο γενικώς αποδεκτό, όπως είναι ο ρατσισμός, στις διάφορες μορφές του: Αλβανός/Εβραίος/Νέγρος/Χοντρός/Ομοφυλόφιλος/Μέθυσος/Άσχημος/Τεμπέλης κλπ.)

Έτσι αν εσείς έχετε δεχτεί εξαιτίας αυτών των  πεποιθήσεων ότι δεν αξίζετε καλύτερη τύχη διότι είστε χοντρός ή χαζός ή άσχημος ή οτιδήποτε, τότε σίγουρα δεν θα έχετε καλύτερη τύχη.

Αν σκέφτεστε συνέχεια τον πόνο στη μέση, θα τον έχετε συνέχεια. Αν, γυρίζοντας σπίτι, έχετε στο νου ότι θα σας περιμένουν λογαριασμοί στη θυρίδα σας, ή ότι ο σύζυγος θα γκρινιάξει γιατί πήρατε εκείνο το μπλουζάκι, αυτά θα βρείτε.

Με τούτα και εκείνα ο νους μας, το σύνολο των σκέψεών μας, βρίσκεται σχεδόν συνέχεια σε μια κατάσταση στρες και συναισθηματικού άγχους.

Το σώμα μας τώρα. Αν δεν τρέφεται σωστά, αν δεν αναπαύεται και αν δεν γυμνάζεται, οι μυς κάποια στιγμή θα αρχίσουν να καταπονούνται επηρεάζοντας το μυοσκελετικό σύστημα.

Εσωτερικά θα συμβεί το ίδιο αν δεν υπάρχει κατάλληλη μέριμνα από μας. Οι τοξίνες από το περιβάλλον και τις τροφές, το κάπνισμα, τα φάρμακα, όλα επιβαρύνουν συσσωρευτικά τον οργανισμό. Και εμφανίζονται οι εντάσεις.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι περισσότεροι άνθρωποι, άλλος λίγο, άλλος πολύ, πάσχουμε από το σύνδρομο Α.Σ.Ε.

Αυτά ήταν τα κακά νέα. Κουράγιο.

Υπάρχουν και καλά νέα. Πολύ καλά!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s