Ασθένεια και Εντάσεις

Έχουμε την τάση να βλέπουμε μόνο αυτό που είναι μπροστά στα μάτια μας, και δεν πολυσκεφτόμαστε την όλη διαδικασία που μας έφερε εκεί.

Κανένα πρόβλημα υγείας δεν παρουσιάζεται ξαφνικά και απροειδοποίητα. Η διαδικασία που οδηγεί στην ασθένεια, στο μεγαλύτερο ποσοστό, παίρνει καιρό.

Τα πράγματα ξεκινούν ουσιαστικά με την γέννησή μας και ακόμα πιο πίσω, αν το θέμα είναι κληρονομικό. Χιλιάδες πράγματα μπορεί να συμβούν από τη στιγμή της σύλληψής μας, που σηματοδοτούν την εξέλιξή μας. Μέσα στην κοιλιά της μητέρας μας, όταν μας τραβά ο μαιευτήρας, στο μαιευτήριο, στο σπίτι, στο σχολείο. Κακές συνήθειες όπως λάθος διατροφή, λάθος στάση του σώματος , έλλειψη σωστής άσκησης και ιδιαίτερα η λάθος στάση απέναντι στη ζωή, βάζουν τα θεμέλια για καταστάσεις που σε βάθος χρόνου πιθανά να εξελιχτούν σε πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι πως είμαστε πολύ ευάλωτοι.

Το θετικό είναι πως έχουμε όλα τα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε ήθελε προκύψει. Το μόνο που χρειάζεται είναι η έρευνα και ενημέρωση και μετά η σωστή αγωγή με πλήρη συμμετοχή μας.

Και το βασικότερο: η ολιστική αντιμετώπιση. Να μην φροντίζουμε μόνο για την καταστολή των συμπτωμάτων. Παράλληλα να εξετάζουμε και τους πολύ σημαντικούς παράγοντες όπως είναι η διατροφή, η άσκηση, η ανάπαυση, η ψυχαγωγία, η συναισθηματική και νοητική κατάστασή μας. Παράγοντες που όλοι έπαιξαν ένα ρόλο στην εξέλιξη του προβλήματος.

Μέσα από τα χρόνια έχω καταλήξει στο αδιάσειστο συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για τον πόνο και την ασθένεια φέρουν οι εντάσεις. Πολλές φορές οι φίλοι που έρχονται για μασάζ επειδή έχουν ένταση ή πόνο, μέσα από τη συζήτηση, συνειδητοποιούν πως το πρόβλημά τους ξεκίνησε περίπου την ίδια περίοδο που βρίσκονταν υπό καθεστώς έντασης.

Έχω δει, δε, ότι αυτή και μόνο η συνειδητοποίηση βοηθά στη βαθμιαία αποφόρτιση του προβλήματος.

Έχω διδαχτεί πως εντάσεις υπάρχουν σε τρία βασικά επίπεδα: Σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό. Χάριν επικοινωνίας επιτρέψτε μου να ονομάσω τις τρεις αυτές εντάσεις: ας πούμε την σωματική: Ένταση, τη νοητική Στρες, και τη συναισθηματική Άγχος. Τα αρχικά αυτών των λέξεων με ενέπνευσαν να σκεφτώ το σύνδρομο ΑΣΕ διότι η συνηθισμένη απάντηση που παίρνω τώρα τελευταία στην ερώτηση «πως πας;» είναι «άσε!».

Έτσι, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου σχετικά με αυτό που ονόμασα σύνδρομο ΑΣΕ.

Διαφαίνεται πως σε όλους μας υπάρχει ένα προσχέδιο σύμφωνα με το οποίο εκδηλώνεται η ένταση και  επιδρά στο σώμα ποικιλόμορφα.  Σύμφωνα με τους δασκάλους μου στη Γιόγκα, η ένταση ξεκινά με κάποια σκέψη ή κάποιο συναίσθημα συνήθως αρνητικού χαρακτήρα.  Στην συνέχεια, και ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το συνοδεύον συναίσθημα, ο εγκέφαλος εκλαμβάνει την όλη κατάσταση ως έκτακτη ανάγκη για φυγή, μάχη ή κάλυψη και απόκρυψη  (αυτές είναι οι τρεις καταστάσεις που αναγνωρίζει ο εγκέφαλος μέσω του ενστίκτου της επιβίωσης) και παράγει χημικές ουσίες όπως αδρεναλίνη και ντοπαμίνη, στην προσπάθειά του να στηρίξει τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει την υποτιθέμενη απειλή. Επειδή όμως δεν υφίσταται πραγματική απειλή, αυτές οι ουσίες δεν θα χρησιμοποιηθούν, αλλά θα  παραμείνουν στο σώμα και θα καταλήξουν στους ιστούς με την μορφή κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι αυτοί δημιουργούν φραγή στην ελεύθερη ροή ενέργειας η ηλεκτρο-μαγνητικο-χημικού ρευστού. Το αποτέλεσμα είναι κάποια σημεία του σώματος να μην θρέφονται σωστά. Στη συνέχεια οι ιστοί αφυδατώνονται, συρρικνώνονται και σκληραίνουν. Οι ιστοί αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο στο σώμα μας που συγκρατεί αλλά και θρέφει. Επομένως, λογικό είναι να υποθέσουμε πως, όταν πάσχει κάποιο σημείο στο σώμα, τότε θα υπάρξει μια γενικότερη ανισορροπία που, αν δεν αποκατασταθεί, θα εξελιχθεί σε πόνο και στη συνέχεια σε ασθένεια.

Ανακεφαλαιώνοντας το προσχέδιο επιγραμματικά βλέπουμε:

  1. Σκέψη
  2. Συναίσθημα
  3. Ένταση
  4. Ενεργειακή Φραγή και
  5. Ανισορροπία-πόνος-ασθένεια

Είναι μάλλον ευνόητο πως η σχέση μας με τις εντάσεις είναι σχέση ζωής. Όποιες και αν είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε, εντάσεις πάντα θα υπάρχουν.

Πότε ξεκινά η σχέση μας με τις εντάσεις;
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις εντάσεις;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s